Savikangas_SuPs_1977_header.jpg

Historia

SuPSin valssi on kuin entisaikain ritarikronikka. Kun ihmiset eivät osanneet kirjoittaa ja lukea, piti perimätieto ja historia esittää lauluina, jotka oli helppo oppia ja esittää. SuPSissa kuten useissa muissakin yhteisöissä lukutaito tuntuu olemattomalta (jäsentiedotteiden omaksumisesta päätellen). Siksi SuPSille sopii hyvin historiankirjoitus lauletun kronikan muodossa.

Ensiesitetty 16.4.1988

Säv. C-H Boucht

San. L Juva

(ensiesityksessä Iso Lahtinen totesi, että sävellys on shampanjaa, sanat rapakaljaa)

Miksi SuPS perustettiin?

Lähes kaikki SuPSin kahdeksasta perustajajäsenestä olivat aikoinaan aktiivijäseniä Suomenlinnaseuran Venekerhossa. Kerho eli 70-luvulla pirteätä ja innostunutta aikaa. Yhteistä toimintaa oli paljon, mm. jäsenet rakensivat lapsilleen 12 optimistijollaa. Jollapurjehduksesta muodostuikin varsinainen katalyytti SuPSin perustamiselle, sillä kilpailuihin osallistuminen edellytti kuulumista johonkin rekisteröityyn veneseuraan. Suomenlinnan Venekerho perusti tätä varten työryhmän, joka valmisteli yksimielisen esityksen seuran itsenäistymiseksi ja rekisteröitymiseksi. Yleinen kokous kuitenkin yllättäen tyrmäsi esityksen. Rekisteröitymistä puuhanneet aktiivit erosivat Venekerhosta ja perustivat vuonna 1978 SuPSin.

Seuraavassa SuPSin historia kronikkana.

1. 1978-1980

Suomenlinnan vallein takaa nään,
valkopurjeen kiitävän.
Kuohu lentää korkealle näin,
keula kohti etelää.
Puinen kylki hohtaa hopeaa,
kauas jo koti jää.
Lähde oiva veikko, kauaksi vie,
tuuli yli ulapan.

Selitys: Ensimmäisinä vuosina ei kronikkaa vielä tehty, kaikki tarmo meni toiminnan järjestämiseen ja myöhemmin oman sataman hankintaan (Varvilahti) ja sen kunnostamiseen.

Heti alkuun SuPS rekisteröitiin ja Juhani Vepsäläinen suunnitteli hienon lipun.

2. 1981-1984

Gustun Reiska venhoo rapsuttaa,
Pekka pesee Navilaa.
Tokko tuota veteen koskaan saa,
pian jo kesä taakse jää.
Muuttolintu pieni huoleton,
Manumme verraton,
joka kevään ensi merkkihän on,
saapuu poika suruton.

Selitys: Gustun Reiska on SuPSissa jo lähes myyttinen hahmo, jota joku jäsenistämme jopa piti vain kuvitteellisena (hah). Gustun Reiska on asunut Länskärillä koko lapsuutensa ja nuoruutensa, mutta asuu nykyisin mantereella. Hän on kuitenkin SuPSissa vaikuttava veneilijä, jonka edesottamuksia seurattiin SuPSin tiedotteissa vuosikausia.

Manu tuossa ei ole presidentti Manu, joka tosin oli SuPSin kutsuttu jäsen koko presidenttinä oloaikansa, säilyttihän hän katamaraaniaan kurvarien (merivartijoiden) rannassa. Tuo Manu tarkoittaa Nousiaisen Manua, joka omistaa A-vene Elisen ja johtaa Suomen Puuvene- ja Konstruktioluokkaliittoa.

Ja Pekkahan on Lindfors, SuPSin ainoa perustamisesta asti hallituksessa istunut jäsen. Ja hänen punainen pikku-Navilansa on viihtynyt hyvin kuivilla.

3. 1985-1988

Harmajalta tuikkii vihreää,
purjeet tuuli pullistaa.
Laivan aalto purtta keinuttaa,
spinnu auki hulmahtaa.
Taakse jäävät vallit vihreät,
Vänoksa odottaa.
Hannu siellä viittoo laiturillaan,
sinne mennään uudestaan.

Selitys: Jo Venekerhon aikoina alettiin pitkään keskeytymättä jatkunut ympäripurjehdusperinne. Sekä keväällä että syksyllä vaihteleva määrä veneitä on kiertänyt ympäri Suomenlinnan. Kilpailun ratkaiseva vaihe on aina ollut huutoäänestys mittaluvuista kipparikokouksessa. Myös diskaukset ovat olleet tärkeä osa sijoitusten ratkaisemista. Palkintona on ilmeisesti jo alusta lähtien ollut kullattu kornettikotelo, jonka sisällä on hopealaatta, kuohuviinipullo ja namia.

Vänoksa on suuri saari Taalintehtaan eteläpuolella. Siellä yhdellä kallioniemellä kököttää Piiraisten mökki, jota muutamat SuPSilaiset olivat talkoomassa pystyyn. Siksi Vänoksa on ollut myös suosittu pysähtymiskohde lomapurjehduksilla.

SuPS juhli komeasti 10-vuotista taivaltaan Toimelan torvien säestyksellä.

4. 1989

SuPSille nyt tärkee sauna on,
puhdas pinta moitteeton.
Kuutosille Ruotsin kelpaa ei,
tuoksu ajan mennehen.
Leningradin poijat reippahat,
roopuskaa heiluttaa.
Siinä joka veikko maljansa juo,
ensi vuosi voiton tuo!

Selitys: Tärkeä etappi SuPSin historiassa on sen kuuluisa sauna. Se oli alunperin työmaaparakki Tammisaaren hiekkakuopalta. Kun sitä vähän laudoitettiin sisältä ja ulkoa, syntyi maan mainio sauna, jossa ovat viihtyneet niin omat jäsenet kuin kaukaisemmatkin vieraat.

Vuonna -89 SuPS järjesti kutosten PM-kilpailut. Ruotsista tulleen voittajaveneen miehistö halusi majoitusta Suomenlinnasta. Pirunkirkko ei kuitenkaan kelvannut hajunsa takia.

Yhteistyö leningradilaisen, myöhemmin pietarilaisen pursiseura Molnian kanssa alkoi. Sen venekuntia on vieraillut SuPSissa lähes joka kesä ja supsilaiset ovat vuorostaan pari kertaa vierailleet Nevalla.

5. 1990

Puinen kylki hohtaa hopeaa,
enemmän kuin milloinkaan.
Kohta kaksi sataa rikki saa,
Klippanilla hurrataan.
Reipas tuuli venhot maaliin tuo,
telttaan taas suunnataan.
Tuula sekä Pekka juhlia voi,
sadanvuoden valssi soi.

Selitys: Vuonna 1985 aloitettu Viaporin Tuoppi puuveneille oli saanut lentävän lähdön, veneitä oli nyt mukana jo lähes 200. Rata kulki pitkin Helsingin hienoimpia rantoja. Klippanin kapeassa salmessa oli yleensä ruuhkaista ja paljon kannustavia katsojia rannalla. Toisen kerran oli SuPSin rannassa suuri teltta, edellisenä kesänä yritettiin vielä kerran mahtua palkintojenjakoon Pirunkirkoon. Tämä ei kuitenkaan osanottajamäärän kasvaessa enää ollut mahdollista. Kilpailussa oli navakka tuuli, joten tapahtui myös pari mastorikkoa.

Tuula ja Pekka Lindfors viettivät yhdessä 50-vuotispäiviään seuramajassamme Yliksellä. Juhlakansaa hauskutti mm. taitava taikuripari.

6. 1991

Trunsön rannat meille armahat,
autioiksi päätyivät.
Pauli Catrin-hailla purjehtii,
kaukana jo kotoa.
Pirttisaari meitä piristää,
torniin kun huojuvaan,
hurja joukko kiipes ain ylöspäin,
Traviata kaikaa näin.

Selitys: Trunsön saari Turun saaristossa Jurmon pohjoispuolella oli useita vuosia ollut SuPSin kesäjuhlan pitopaikka. Yhdessä paikallisten kalastajien ja mökkiläisten kanssa pidettiin kerran kesässä todella hauskaa. Vuonna -91 traditio valitettavasti loppui, kun isäntäparimme savustettiin mantereelle ikävien kalavesikiistojen takia.

Pauli Juva purjehti 15-vuotiaana Atso Puustisen ja Antti Nousiaisen kanssa omalla veneellään Ahvenanmaan ympäri.

Pirttisaaren elokuisesta retkestä oli tullut jo perinne, joka vieläkin jatkuu.

Myös kulttuuria harrastettiin, oopperaan tehtiin eskaaderi kerran talvessa.

7. 1992

SuPSin lippu kauniin valkoinen,
Atlantilla hulmuaa.
Jokke, Thomas, Uffe matkustaa,
Navilaa nyt seilaamaan.
Margherita uutta seuraa saa,
kaunotar kerrassaan.
Albertina Kotkan Ruusuna on,
kuutosille hurrataan.

Selitys: Pekka Lindforsin Navila osallistui Kolumbus-kilpapurjehdukseen Atlantin yli menestyen luokassaan hyvin.

Margherita on puinen Itämeren kymppi, jonka vierelle ilmaantui saman luokan kaunotar, Albertina. Molemmat veneet vierailivat ensimmäisillä Kotkan Puuvenemessuilla. Albertinalle matka oli ikimuistoinen, sillä veneessä ei ollut lainkaan moottoria.

SuPSilaiset kuutoset pärjäsivät hienosti PM-kilpailuissa Kotkassa.

8. 1993

Saunan siirto meitä innostaa,
talkooväki ahertaa.
Uusi kiuas pitkään kulkee saa,
ulkona nyt istutaan.
Kauhee myrsky kilpaa ahdistaa,
Heikkikin tuntee sen.
Koiraselle kulta maistua saa,
häntä voisko voittaa ken.

Selitys: Varikkoalueen remontin takia oli sauna siirrettävä kymmenisen metriä. Samassa yhteydessä tämä kelpo jalasmökkimme sai kauniin ja tilavan terassin. Hoitokunnan katselmusmiehet totesivatkin, että se ei enää näytä kovin väliaikaiselta. Sittemmin saunamme on saanut jopa talokohtaisen numeron.

Kiuas ostettiin Salosta ja se matkusti vielä Maskuun ja Naantaliin ennen pääsyään paikoilleen.

Tuopissa oli kuuluisa Myrsky, jossa Hetemäen Heikki vähän koetteli Länskärin kallion lujuutta. Rantaan ajautui kaksi muutakin venettä, joista Merike saatiin vedettyä takaisin vesille vasta Meripelastajien isolla aluksella. Useita mastoja katkesi ja yksi 22-luokan vene upposi. Miehistö saatiin onneksi taitavan kanssakilpailijan toimesta korjattua merestä.

Koirasen Pera voitti kuutosten PM:t.

9. 1994

Entisajan hirret mahtavat,
hullujussi rouhaisee.
Hoitokunta siinä kauhuissaan,
laiturilla astelee.
Höga Kusten täytyy nähdä viel,
Gustu taas kertailee.
Aalto meiltä vei tuon ystävämme,
kukkameri huokailee.

Selitys: Laiturityömaan takia kaivettiin merenpohjasta vanhat laituriarkut. Rannalle nousi jättimäisiä hirsiä, joita käytiin miehissä ihmettelemässä ja näytteitä vietiin aina Ruotsiin asti. Sivutuotteena saatiin paljon lisää telakointiplaania rannan tasoittuessa.

Gustun Reiska purjehti Höga Kustenille Ruotsiin.

Edu Kairamo kuoli venematkalla, vaikuttava muistotilaisuus kukkasineen vietettiin Merisataman ulkopuolella.

10. 1995

Ali-Baba uuden vessan sai,
hyllyt Pirunkirkkokin.
Sähköt meille rantaan vihdoin toi,
Hoitokunta verraton.
Kiva, Kiva -mies ja pursi hoi,
pieniä kumpainen.
Margherita vihdoin toiseksi jäi,
liekö kerta viimeinen.

Selitys: Ykä Klipin A-vene Ali-Baba oli päässyt Veistokaaren Mikan käsiin ja siihen ilmaantui kaikenlaista uutta ja hienoa, mm. vesivessa.

Pirunkirkon varastoon rakennettiin säilytyshyllyt, joissa oli yksi lokero kutakin venettä kohti. Telakka sai vihdoin kunnon sähkökaapit.

SuPS järjesti radio-ohjattavien veneiden PM-kilpailut. Pikkuveneliiton puheenjohtaja sanoi aina kaikkeen: ”Kiva, kiva!”

Albertina osallistui ensimmäisen kerran Tuoppiin ja putsasi komeasti pöydän voittaen useiden vuosien kestovoittaja Margheritan. Tuuli oli erittäin heikko alussa ja kääntyi kilpailun aikana yli 360 astetta.

11. 1996

Tuoppi oli melkein tuuleton,
joltain varman voiton vei.
Yhtään Scyllaa maalis nähty ei,
verstas meiltä poissa on.
Ritva meitä helläst tuuditti,
Marabou mennyt on.
Optareille Jussi keräsi kai,
uuden nuorten joukkion.

Selitys: Tuopissa oli tuuli erittäin heikko ja voitonvarmana matkaan lähtenyt kevyen tuulen vene Albertina jäi heti lähdössä kilpakumppaneilleen eikä siitä enää koskaan toipunut. Vastaavasti yksikään Scylla-luokan vene ei määräaikaan mennessä ehtinyt maaliin.

Verstas menetettiin Varikkoalueen maalivarastoksi, Ritva Juvasta tuli kommodori.

Marabou purjehti pois iäksi, kukaan ei tiettävästi jäänyt kaipaamaan.

Heikkilän Jussi ja lasten vanhemmat herättivät uudelleen lasten optaritoiminnan pitkän hiljaiselon jälkeen. Jollaslipiä viritettiin toimivammaksi.

12. 1997

Staffin Pasi Suokkiin purjehtii,
Uusi jäsen meille lie.
Hellekesä meitä hauduttaa,
Paksu matto leväin on.
Jättiteltta nostaa tunnelmaa,
Scyllatkin maaliin käy.
Pirttisaareen yks vain perille pääs,
Ympäri ei yksikään.

Selitys: Pasi Staff muutti saareen Utöstä ja toi hankkimansa Swan-proton SuPSiin.

Kaikkien aikojen helle- ja leväkesä koettiin. Uimaan ei heinäkuussa enää ollut asiaa.

Erään yrityksen seminaarin ansiosta pystytettiin rantaamme jättimäinen sirkusteltta, joka nippa nappa mahtui. Väkeä oli iltajuhlassa jälleen teltan täydeltä.

Tuuli oli niin reipas, että Scyllatkin ehtivät maaliin määräaikaan mennessä.

Pirttisaari-innostus osoittaa uupumista, vain Albertina kiinnittyi suojaisen laiturin kylkeen. Varsinkin kotimatkalla oli erittäin kova tuuli.

Huono sää piti ensimmäistä kertaa kaikki veneet rannalla ympäripurjehduksessa. Alkaa väki näköjään vanheta.

13. 1998

Kommodorit meille uljahat,
toimiamme opastaa.
Matti, Hannu, Pekka, Laurikin,
Yrjö, Ritva jatkoivat.
Kakskyt vuotta Supsi vanha on,
Suokki paljon enemmän.
Ponttooni sai rannat yhtehen näin,
juhlatuoppi meillä on.

Selitys: SuPSin kommodorit (vuosiluvuista ei ole haisuakaan) Matti Suominen, Hannu Piirainen, Pekka Lindfors, Lauri Juva, Yrjö Klippi, Ritva Juva.

SuPS täytti 20 vuotta. Sitä juhlittiin yhdessä 250-vuotiaan Suomenlinnan kanssa sekä kesän juhlatuopissa MeriViapori-tapahtuman osana että marraskuussa pikkujoulujen yhteydessä. Loppukesällä pidettiin myös hauskat rapujuhlat Pirunkirkossa.

Tuopissa oli Karjalan prikaatista lainatut ponttoonit, joihin kiinnittyi sekä kilpailuveneitä että toiselle sivustalle hienoja puisia moottoriveneitä.

Pirttisaareen ei lähtenyt huonon sään takia ketään. Ympäripurjehdukseen osallistui sen sijaan useita veneitä. Puutuoppikin sai nauttia yhdestä kylmän kesän kauneimmista päivistä. Osanottajiakin oli pitkästä aikaa yli 200.

14. 1999

Kiskojamme emme kuntoon saa,
aika niitä kuluttaa.
Mikamme telakkaa kunnostaa,
Tuopissa ruuhkaa on.
Ritva sekä Yrjö kutsutaan,
kunniaa seuralle.
Uusi pomminvarma teline on
mastoillemme verraton.

Mika Rauhala oli uusi kommodori, joka otti esiin ikuisuusaiheen: SuPSin telakan kiskojen ja telakkakentän kunnostuksen.

Tuopissa oli jälleen hyvä vuosi, 200 venettä ja kaunis keli.

Telakalle tehtiin uusi hieno mastoteline, joka pöytäkirjojen mukaan on pomminvarma.

Ritva Juva ja Yrjö Klippi valittiin kunniajäseniksi.

15. 2000

Varvilahden rantaan tehtiin nyt,
laituri ja polkukin.
Poijujakin jälleen rihdattiin,
josko rivi suora ois.
Saunastakin jälleen haaveiltiin,
tokko tuokin unta lie.
Sponsoria siihen myös luvattiin,
minne lienee mennytkään.

Varvilahden rantaan rakennettiin uusi hieno laituri ja aita. Myös valaistus kuului kuvioon. Uuden laiturin piti olla osa rantabulevardia, joka ei toistaiseksi ole toteutunut.

Poijurivistöä yritettiin taas kerran suoristaa.

Joku oli keksinyt, että olisi sponsori rahoittamassa uuden saunan. Vaan ei ole vieläkään näkynyt.

16. 2001

Kommodorimme Pasi uusi on,
otteensa vain hervoton.
Isosaareen meidät kuitenkin,
golfia vei pelaamaan.
Swingiä ei aina löytynyt,
Ritva pääsi puttaamaan.
Tuoppi vielä venheitä houkutti,
sinne tullaan uudestaan.

Pasi Staff oli uusi kommodori.

Syksyllä pidettiin ensimmäinen SuPSin golfturnaus Isosaaressa. Siellä Ritva teki jättiputin.

Tuopissa oli taas paljon veneitä.

17.2002

Tuopin reitti lähti uusintaan,
lupaa kun ei ollutkaan.
Siitä pian kaikki soittamaan,
uutta reittii kertomaan.
Palkinnotkin meni uusiksi,
suuri määrä kerrassaan.
Uusi grilli rannassa savusi,
makkaratkin maistuivat.

Tuopin reittilupa oli unohdettu pyytää Satamalaitokselta, joka kielsi purjehtimisen sataman alueella. Uusi reitti vedettiin sitten saarien ulkopuolelle ja kaikki kilpailijat soitettiin edellisenä iltana läpi, jotta osaisivat tulla uudelle radalle.

Tuopin kiertopalkinnot uusittiin, puolimalleja tilattiin 27 kappaletta.

Rantaan muurattiin uusi grilli.

18. 2003

Optareilla ensi leiri on,
Rönnskärille matkataan.
Aava meri hienot puitteet luo,
perinnettä jatketaan.
Verkossa nyt SuPSi näkyy taas,
Virpi nettii ohjastaa.
Uusi sauna taaskin on haaveissa,
telakkaakin tuumitaan.

Pitkästä aikaa järjestettiin optaripurjehtijoille leiri, nyt Rönnskärin ulkosaaressa Porkkalassa. Edellisestä leiristä olikin jo melkein 30 vuotta.

Virpi Kumpulainen laati SuPSille uudet hienot nettisivut.

Uutta saunaa ja telakan korjausta suunniteltiin. Rahat olivat kuitenkin kovin vähissä, joten kaikki jäi ajattelun asteelle.

19. 2004

Kakskytvuotta Tuoppi täytti nyt,
kilpailut vain jatkuvat.
Optareita tehtiin lapsille,
enemmän kuin milloinkaan.
Torvisoitto rantaan kantautui,
optarit kun veteen sai.
Merisotakoulun rannassa on,
tukikohta jollien.

Tuoppi täytti jo 20 vuotta, veneitäkin oli mukana lähes 200.

Kolmenkymmenen vuoden jälkeen Suomenlinnassa rakennettiin jälleen optarijollia, keväällä niitä valmistui Levyhallin päädyssä kokonaista 18 kpl. Jollien tukikohta perustettiin Merisotakoulun rantaan. Juhlavassa vesillelaskutilaisuudessa soitettiin torvilla Ankkurit nostakaa!

20. 2005

Kustaa meillä uusi pomo on,
jolliakin tehtiin taas,
Rönnskärille lapset Jenny vei,
joukkueissa kisaillaan.
Uudet laiturit nyt tilaa toi,
Länskärille kerrassaan.
Mastotkin nyt peltikaton jo sai,
Nikoo siis nyt kehutaan.

Kustaa Lahtinen oli uusi kommodori.

Jollia tehtiin Levyhallissa taas 9 uutta. Ja hienoja niistä tuli.

Rönnskärin optarileirille lapset kurvasivat vauhdikkaasti Meripelastusseuran Jenny Wihuri -pelastusaluksella.

SuPS järjesti Hai-veneiden joukkuemestaruuskilpailun.

Sekä Varvilahden pohjukkaan että Länskärille hankittiin hienot, tukevat betoniset ponttonilaiturit. Niko Rissanen naputti mastotelineen päälle hienon peltikaton.

21. 2006

Hait ne etsi uutta mestarii,
SuPSin eessä purjehtii.
Optarit ne vietiin Villinkiin,
sokkolassa viihdyttiin,
Jollaslipi muutti Länskäriin,
purjeillekin paikka on.
Keijo sekä Tarja opettaa nyt,
mestareita saaristoon

SuPS järjesti Hai-veneiden SM-kilpailut.

Rönnskäriin ei enää päästy jollaleirille, joten siirryttiin Villinkiin sokkolaan eli Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisten kesäleirille. Siellä purjehdittiin Kristallilahdella vaihtelevissa tuulissa. Opaskoirat olivat aivan näännyksissä, kun pienet purjehtijatytöt ulkoiluttivat niitä oikein olan takaa.

Optareiden tukikohta muutti Länskärille, siellä on hyvä kuiva vaja sekä purjeille että jollille.

Keijo Palkamo ja Tarja Tervo aloittivat purjehduskoulun, joka on ollut kovin suosittu heti alusta lähtien.

22. 2007

Uiskokyytii saatiin Villinkiin,
vauhtii oli kyllikseen.
Pikkuribi seuraan hankittiin,
jollia nyt kaitsemaan.
Puuveneiden arvo ansaittiin,
kiitos siitä kaikille.
Sähköt saatiin vihdoin laiturille,
syksylläkin nähdä voi.

Villinkiin mentiin tänä vuonna vauhdikkaasti armeijan Uiskoilla, sinne ja takaisin.

Jollakoulutusta tukemaan hankittiin pieni kovapohjainen kumivene, rib.

Suomenlahden Puuveneilijät jakoivat kaikkien aikojen ensimmäisen Pro Puuvene –palkinnon Suomenlinnan Pursiseuralle.

SuPSin Varvilahden laiturit saivat vihdoinkin uudet sähkö- ja valotolpat.

23. 2008

Kruunuvuoren seurat purjehtii,
jollilla nyt yhdessä.
Mecki meille silloin palkattiin,
Kiinan jollat saapuivat.
Kolkytvuotta vanha SuPSi on,
fanfaari laulettiin.
Niinirannan Juha huolekseen saa,
SuPSin koko toiminnon.

Kruunuvuorenselän pursiseurat ryhtyivät yhteistyöhön juniorikoulutuksessa. Yhteistyön puitteissa palkattiin optarikouluttajaksi Mecki. Samoin SuPS hankki kaksi uutta ns. Kiinan-jollaa, hienoja ja edullisia kilpajollia, joita Purjehtijaliiton jäsenseura tilasivat useita satoja.

SuPS täytti 30 vuotta ja vuosijuhlassa Linnoituksen Laulajat kantaesitti Max Savikankaan säveltämän ja sanoittaman juhlafanfaarin.

Juha Niinirannasta tuli pitkän satamakapteenipestinsä jälkeen SuPSin kommodori.

24. 2009

Tuoppi kakskytviisi vanha on,
kilpa puisten veneiden.
Folkkareissa vihree pursi on,
luokassansa viitonen.
Baltic Circuit uutta värii tuo,
meremme rannoilta.
Uusi sauna suunniteltu nyt on,
kiitos Manu verraton.

Viaporin Tuoppi puuveneille täytti 25 vuotta ja sitä juhlittiin komeasti sekä kisassa että iltajuhlassa. SuPSilainen folkkari Naviculare yllätti sekä purjehtijansa että muut saavuttamalla viidennen sijan 34:n veneen folkkariluokassa.

Kansainvälinen yhteistyö Classic Baltic Circuit -järjestön kanssa. Tuoppi on tästä lähtien yksi sarjan osakilpailuista. Muut osakilpailut purjehditaan mm. Venäjällä ja Ruotsissa.

Mauno Nousiainen piirsi SuPSille todella komean uuden saunan ja Museovirasto ja Suomenlinnan hoitokunta hyväksyivät suunnitelman heti. Telakkakenttää täytettiin ja saatiin paljon lisää telakointitilaa.

Optarileiri oli tänä vuonna Helsingin Navigaatioseuran majalla Kotiluodossa. Illalla oli erittäin kova sade ja 24 lasta nukkuikin sisällä majan salissa.

25. 2010

Konnat teki kraanan uljahan,
mastoja nyt nostellaan.
Kuutosille tuuli leikkii löi,
ympäri näin kieputaan.
Vallisaareen vuosi jollat vei,
paikka oli niin okei.
Tuopin rata täynnä venhoja on,
sääkin meitä hellii taas.

Suomenlinnan Työsiirtolan vangit rakensivat kevään aikana upouuden ja tukevan kraanalaiturin, jossa on taas hyvä nostaa ja laskea mastoja.

SuPS järjesti 6 mR-veneiden luokkamestaruuskilpailun. Viimeisenä päivänä tuuli oli hyvin epävakaa ja veneet saapuivatkin lopulta maaliin spinnulla.

Optarileiri pidettiin ensimmäistä kertaa Vallisaaressa ja paikka havaittiin hyväksi. Siellä jatketaan, jos vain luvat saadaan.

Viaporin Tuopissa oli hyvä keli ja jälleen parisataa venettä.